Hoe verloopt een manuele therapie behandeling

Vraaggesprek
In een eerste gesprek informeert de manueel therapeut naar uw klachten.

Metingen / onderzoek
De manueel therapeut verricht daarna een aantal metingen en bekijkt hóe u zich beweegt. Enkele voorbeelden van de metingen en bewegingen zijn: hoe vouwt u uw handen; kruist u uw armen linksboven of rechtsboven; hoe klapt u in uw handen; met welk oog kijkt u bij voorkeur; is de linker of de rechter pols breder; welk been is langer; hoe is de stand van uw bekken.

Behandeling
Schermafbeelding 2014-01-11 om 01.21.07Op basis van alle gegevens is duidelijk hoe de manueel therapeut uw gewrichten moet bewegen om een zo groot mogelijk effect te bereiken.
Tijdens de behandeling zullen vrijwel alle gewrichten van het lichaam behandeld worden om de totale balans van het bewegen te herstellen.
De behandeling duurt ongeveer een ½ uur of een uur en wordt maximaal 6 tot 8 maal herhaald. Tussen de eerste behandeling inclusief vraaggesprek en de tweede behandeling zal doorgaans een kortere tijd zitten dan de verdere behandelingen. De periode tussen twee behandelingen is noodzakelijk om het lichaam de tijd te geven om anders te gaan bewegen. Ook moet u thuis zelf oefeningen doen om de verkregen mobiliteit in stand te houden !! Dit is zéér belangrijk !!
Na drie of vier behandelingen wordt bekeken of er voldoende verbetering is opgetreden. Als er geen verandering is opgetreden wordt de behandeling gestopt. Zelden zijn meer dan acht behandelingen noodzakelijk.

Verschil tussen links en rechts
Een voorkeur voor links of rechts betekent dat we met onze rechter lichaamshelft anders bewegen dan met onze linker lichaamshelft. Bewegingen die we maken hebben invloed op de vorm van het lichaam. Door alle verschillende voorkeuren van bewegen zal de vorm van het lichaam links en rechts niet hetzelfde zijn. (Bij toptennisspelers is aan het lichaam duidelijk te zien met welke arm het meest gespeeld wordt. De omvang is groter dan aan de andere zijde). 
We hebben allemaal een eigen voorkeur van houding en bewegen met daarbij behorend een ongelijke ontwikkeling van onder andere onze botten, gewrichten, spieren, enz. Dit is normaal. Er bestaat een natuurlijk evenwicht tussen de voorkeuren van bewegen en de verschillende ontwikkeling tussen links en rechts van het lichaam. Dit evenwicht is voor iedereen anders.
De verschillen tussen links en rechts in het lichaam kunnen gebruikt worden om de bewegingsvoorkeuren van iemand te leren kennen. We kunnen de verschillen meten om op deze manier informatie te krijgen over de ontwikkelde voorkeur van bewegen.

Veel gestelde vragen
Heeft u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist?
Dat is niet noodzakelijk, maar wordt wel vaak door uw verzekering gevraagd.
Voor welke klachten kunt u bij een manueel therapeut terecht?
Voor alle klachten die met het bewegen van het lichaam te maken hebben. Voorbeelden zijn: rugklachten, nekklachten, knieklachten, en schouderklachten, maar ook hoofdpijn, artrose, whiplash, tennisarm, enz.
Wat kunt u na de behandeling verwachten?
De klachten kunnen direct na of enige dagen na de behandeling verminderen. Er kan misschien wat vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn of enige verheviging van de klachten optreden in de eerste paar dagen na de behandeling. Maakt u zich daarover geen zorgen. Deze reacties zijn van voorbijgaande aard en zijn normaal.
Wat kost een behandellng?
Tarieven en voorwaarden van de behandeling krijgt u van uw manueel therapeut.

Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me